FUV | Villa Castelli
162
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-162,theme-bridge,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled, vertical_menu_hidden,vertical_menu_hidden_with_logo, vertical_menu_width_260,qode-title-hidden,qode_grid_1300,columns-4,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Ανακαινίσεις
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ

Κατηγορία: CasaClima R Υφιστάμενο

Θέση: Bellano

Ημερομηνία: 28.09.2015

Διάκριση: CasaClima Award

Μελετητής: Cari Valentina Arch.

Σύμβουλος CasaClima: Molteni Marco

Σύμβουλος CasaClima: Stuffer Oscar Ing.

Link: https://www.agenziacasaclima.it/it/villa-castelli–16-6523.html

Έργο

Η Villa Castelli βρίσκεται ανάμεσα στο ιστορικό κέντρο του Μπελάνο (LC) και την ανατολική όχθη της λίμνης Κόμο. Αυτή η κατοικία, που χρονολογείται από το 1830, έχει επηρεαστεί, με την πάροδο του χρόνου, από διάφορες επεμβάσεις μεγέθυνσης που της έχουν δώσει ακόμα ένα συνεκτικό αρχιτεκτονικό αποτύπωμα, το οποίο είναι ακόμη ευανάγνωστο.

Η φιλόδοξη πρόκληση του έργου ήταν η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και της εσωτερικής άνεσης του κτιρίου για τους ενοίκους, διατηρώντας και ενισχύοντας τα πολύτιμα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του κτιρίου. Δεδομένου ότι η Villa Castelli βρίσκεται υπό προστασία, μέσω ενός συνεχούς διαλόγου με την Εποπτεία Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, έχουν βρεθεί σχεδιαστικές λύσεις που μπορούν να ενσωματώσουν αισθητικά καινοτόμα στοιχεία σε ένα πλαίσιο αρχιτεκτονικής αξίας. Παράδειγμα αυτής της ολοκλήρωσης είναι η σύγχρονη επανερμηνεία της στέγης, όπου η προϋπάρχουσα παραδοσιακή κατασκευή σε κεραμίδια έχει αντικατασταθεί από μια σύγχρονη λαμαρίνα στην οποία έχει τοποθετηθεί ένα διαφανές πολυμερικό φιλμ που ενσωματώνει πολυκρυσταλλικά φωτοβολταϊκά στοιχεία.

Δομή και συστήματα

Η δομή του κτιρίου επηρεάστηκε από σημαντικές επεμβάσεις για την επίλυση του προβλήματος της ανερχόμενης υγρασίας, στη συνέχεια, οι περιμετρικοί τοίχοι μονώθηκαν εσωτερικά με 20 cm περλίτη. Αυτό επέτρεψε τη συντηρητική ανάκτηση των διακοσμητικών στοιχείων στην πρόσοψη. Σημαντικά πάχη μονωτικού υλικού (37 cm) τοποθετήθηκαν στην οροφή, καμουφλαρισμένα εξωτερικά από γείσο από οπλισμένο σκυρόδεμα, το οποίο λειτουργεί και ως δομική στερέωση για τους περιμετρικούς τοίχους.

Η αδυναμία ολοκληρωτικής επίλυσης όλων των θερμογεφυρών, τόσο για δομικούς όσο και για γεωμετρικούς λόγους, πρότεινε την εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος περιβαλλοντικής και θερμο-υγρομετρικής παρακολούθησης των τοίχων. Το εργοστασιακό σύστημα, που αποτελείται από γεωθερμική αντλία θερμότητας, φωτοβολταϊκό σύστημα και μικροαιολικό σύστημα, χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών του κτιρίου. Η παρέμβαση λοιπόν κατέστησε δυνατή τη μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων σε μόλις 15 kWh/m2 ετησίως, μειώνοντας την κατανάλωση κατά 90%.