FUV | Γυμναστήριο για αθλητική αναρρίχηση
156
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-156,theme-bridge,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled, vertical_menu_hidden,vertical_menu_hidden_with_logo, vertical_menu_width_260,qode-title-hidden,qode_grid_1300,columns-4,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Νέες Κατασκεύες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ

Πληροφορίες

Κατηγορία: CasaClima A

Θέση: Brunico, Bolzano

Ημερομηνία: 23.06.2015

Διάκριση: CasaClima Awards

Μελετητής: Stifter Arch. Helmut

https://www.agenziacasaclima.it/it/palestra-per-larrampicata-sportiva–16-5930.html

Εργο
Το σχολικό γυμναστήριο αθλητικής αναρρίχησης στο Μπρούνικο σχεδιάστηκε ως ένας χώρος αφιερωμένος στη φυσική αγωγή των μαθητών και μπορεί να προσφέρει αθλητικές δραστηριότητες σε πολλές τάξεις ταυτόχρονα. Το έργο εντάσσεται στην εκπαιδευτική περιοχή του Μπρούνικο, μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από την ετερογενή αρχιτεκτονική γλώσσα των σχολικών κτιρίων που υπάρχουν. Θεωρείται ως μια διαδοχή όγκων που ποικίλλουν τόσο σε ύψος όσο και σε βάθος και ομαδοποιούνται γύρω από μια εσωτερική αυλή. Ενώ η πρόσοψη προς τα έξω είναι κλειστή και χωρίς ορατά ανοίγματα, στο εσωτερικό η σειρά των χώρων ανοίγει γενναιόδωρα προς την αυλή, χάρη σε πλήρως τζάμια προσόψεις μέσω των οποίων είναι δυνατό να παρακολουθήσετε τη δραστηριότητα των αθλητών κατά μήκος των 90 γραμμών αναρρίχησης που αναπτύσσονται μέχρι μέγιστο ύψος 19 μ.
Μέσα στο κτίριο, τρεις διαφορετικοί εξοπλισμένοι χώροι συνθέτουν τον τοίχο αναρρίχησης. Η διαμόρφωση και ο προσανατολισμός τους καθιστούν δυνατή την αποφυγή της άμεσης ηλιακής ακτινοβολίας και συνεπώς της υπερθέρμανσης το καλοκαίρι.

Δομή και συστήματα
Για την επιδίωξη καλύτερης ενοποίησης με το πλαίσιο, χρησιμοποιήθηκαν λίγα υλικά και απλές λεπτομέρειες. Για τη φέρουσα κατασκευή του περιβλήματος επιλέχθηκε σκυρόδεμα «θαμνοσφυρηλατημένο», αποτελούμενο από τοπικά φυσικά αδρανή ασβεστούχου προέλευσης και κατασκευασμένο χωρίς αρμούς διαστολής. Οι μονώσεις είναι εγγυημένες από κυψελωτό γυαλί 14 cm.
Το έργο χαρακτηρίζεται από μια σειρά μέτρων που βελτιστοποιούν την περιβαλλοντική ευημερία. Ιδιαίτερη προσοχή λοιπόν δόθηκε στην ακουστική των χώρων, ενώ η διάχυση του τεχνητού φωτός γίνεται μέσω συστήματος LED, τοποθετημένο στην οροφή. Η θερμική άνεση εξασφαλίζεται από ένα σύστημα ακτινοβολούμενων πάνελ δαπέδου που τροφοδοτούνται από τηλεθέρμανση από μια μονάδα παραγωγής ενέργειας από βιομάζα. Τρεις μηχανές επεξεργασίας αέρα εξασφαλίζουν καθαρό αέρα και διαχειρίζονται το ποσοστό υγρασίας εσωτερικού χώρου. Ο αέρας τροφοδοσίας φθάνει μέσω των αεραγωγών στο δάπεδο της πρόσοψης ενώ ο αέρας εξαγωγής αποβάλλεται μέσω των πλαισίων αναρρίχησης που είναι στερεωμένα στην οροφή.